„Опасните личности“ – Джо Наваро

Джо Наваро е американски писател, публичен лектор и бивш агент и ръководител на ФБР. Той е един от основателите на елитната програма за поведенчески анализ на ФБР и служи също като командващ екипа на SWAT. От 2003 година насам Наваро е консултант към държавните отдели и е сътрудник на Института за междуправителствени изследвания. След като се оттегля от ФБР, той започва да пише книги и лекции, за да сподели знанията си за човешкото поведение.

„Опасните личности“ е книга, чрез която Джо Наваро иска да ни информира и по този начин да ни предпази, защото в случая информираността дори би могла да спаси живота ни. Той ни учи как да идентифицираме четирите типа опасни личности, които той е разделил и именувал нарцисист, хищник, параноик и емоционално нестабилната личност, и разкривайки основните им характеристики, ни помага да преценим до колко сме уязвими от всеки един от тях. Основното, което иска да ни внуши е, че опасните личности не са само във филмите и вестникарските заглавия, напротив, те са навсякъде около нас, но често не го забелязваме, защото не знаем какви признаци да търсим или дори умишлено си затваряме очите и притъпяваме сетивата с надеждата, че нещата ще се променят към по-добро за този човек. Но те няма.

„Опасните личности могат да бъдат много измамни. На пръв поглед може да изглеждат и да действат като нормални хора. Може да са интелигентни, интересни, чаровни и привлекателни. Но винаги са опасни. […] Тези индивиди имат дефекти не само в личността, но и в характера си – а именно в морала и етиката си. На практика не може да им се вярва, че ще ви кажат истината, че ще ги е грижа за вас и ще ви защитят или че с тях сте в безопасност. И точно заради тези дефекти поведението им неизменно оставя след себе си пълна разруха и човешко страдание.“ – Джо Наваро

Джо Наваро напомня, че повечето хора, които ни нараняват, правят това и в емоционално, психическо и финансово отношение. Това също, казва той, са опасни личности, защото по свой начин ни излагат на риск.

„Понякога единственият човек, който би могъл да забележи ключови неща, които могат да ви спасят, сте вие самите, докато седите до някоя странна или раздразнителна личност на съседното бюро или зад затворената врата на дома си. […] За съжаление повечето хора просто не са мотивирани да се вглеждат по-отблизо. На практика обществото се мръщи на намесата в чужди работи, а и честно казано, повечето хора не знаят за какво трябва да внимават.“ – Джо Наваро

Той сам набляга, че не е психолог и че не може да ни обясни защо тези хора са такива, каквито са. Също така не използва строги психологически определения – всъщност, всичко е написано на много земен, разбираем, близо до нас език, така, че да ни е максимално лесно да възприемем информацията, без да се затрудняваме с напълно излишни в случая клинични определения. Авторът също споменава, че ако те ни наранят, това не би имало никакво значение. По-важното е да бъдем бдителни, да знаем за какво да наблюдаваме и да можем да се предпазим от тях, преди да е станало прекалено късно.

Отделя по една обширна глава за всеки един тип опасна личност, като надълго и нашироко обяснява поведението, което се очаква от такива хора, като подкрепя всичко с множество примери – лични, от работата му, други известни случаи, прочути опасни личности, убийци, крадци и изнасилвачи. По този начин той нагледно ни показва за какво трябва да следим, и какви биха могли да бъдат последиците, ако оставим нещата така. Наваро е пределно наясно, че хората често просто търпят или има много ситуации, при които е много трудно човек да се измъкне от такава опасна личност, но ако знаем за какви признаци да гледаме, положението ни би било значително по-леко.

За да подкрепи всичко това, в края на всяка глава, разглеждаща тип опасна личност, има списък с думи, които хора са използвали, за да определят такива личности. Те са напълно нецензурирани и издават точно начина, по който такива личности са накарали да се почувстват хората, които са имали досег до тях, и какво впечатление са оставили. Но това не е всичко. Благодарение на сериозния опит в работата си, Джо Наваро е разработил референтни списъци за различните типове опасни личности, като всеки един от тези списъци, съдържат множество въпроси – повече от 100. Това на практика са тестове за проверка дали си имаме работа с опасна личност, а причината да са толкова подробни е, че всеки нюанс има значение и може да помогне за определянето на характера на опасната личност, но и до някъде да предвиди действията й.

Авторът ни предоставя тези списъци, за да можем да ги използваме свободно, всеки път, когато имаме някакви подозрения, и да ги използваме като подкрепление. Разбира се, понеже хората са сложни създания, се срещат и комбинации между различните типове опасни личности. Колкото повече точки събират на референтните списъци, толкова по-опасни са те. Ако имат малко точки, това означава, че положението не е толкова извън контрол. Все пак накрая има глава, посветена на начините, по които можем да се предпазим от такава личност, като Джо Наваро ни дава изчерпателни съвети, подкрепени с личния си опит и всичко, което е видял като агент на ФБР.

За мен това е една настолна книга, защото е изключително полезна. Около нас винаги има хора, които ни карат да се чувстваме зле, неуверени, тежат ни, напрягат ни, по някакъв начин развалят благосъстоянието ни. Често обаче опасните личности, за които говори Наваро, умеят да се прикриват и да изглеждат привидно много чаровни и мили, дотолкова, че да объркат разумните ни аргументи. Но инстинктите ни винаги ни показват, че нещо не е наред. И в случая трябва да ги слушаме, защото това може да спаси живота ни. Да знаем за какви признаци да следим у хората и как да се държим, за да намалим максимално шансовете да попаднем на такава опасна личност, е много полезно, особено в престъпния свят, в който живеем.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s