„Планината помежду ни“ – Чарлс Мартин

Случи се така, че от любопитство изгледах филма преди книгата, защото исках да разбера историята, а пък не знаех дали скоро ще успея да стигна до книгата. И според масовото мнение книгата е много по-добра от филма, или поне с такова впечатление останах, а пък всъщност на мен филмът много ми хареса, тъй че от книгата очаквах нещо наистина страхотно. Е, почнах книгата веднага щом изгледах филма. Само дето, както се случва в повечето подобни случаи, когато тръгваш към нещо с много високи очаквания, се разочаровах много – не че самата книга е лоша, просто този път екранизацията за мен се оказа много по-добра.

За какво става въпрос в „Планината помежду ни“ на Чарлс Мартин? Снежна буря затваря летището на Солт Лейк Сити. Ортопедът Бен Пейн, който има насрочени операции за следващия ден, не може просто така да стои и да чака, затова намира алтернативен вариант и успява да открие малък частен самолет, като успява да убеди шофьора да го закара до Денвър. Малко преди това обаче се е запознал с красивата и харизматична журналистка Ашли Нокс, която също има причина да бърза и да не може да си позволи забавяне на полета – на следващия ден е репетицията за сватбата й, затова Бен й предлага да лети с него. Според пилота могат да изпреварят бурята, ако побързат, затова и тя, без да се колебае много, се съгласява да пътува с частния самолет. С тях пътува и кучето на пилота, негов верен другар.

Може би наистина са щели да изпреварят бурята, но се случва нещо, което никой не е могъл да предвиди – пилотът получава инфаркт, докато самолетът е високо над заснежените планини, затова и катастрофата е неизбежна, но освен това се оказва и безнадеждна. Въпреки че Бен и Ашли са живи, дори и с рани, няма кой да ги потърси, тъй като полетът им не е бил регистриран, а те не са съобщили за този спасителен вариант, затова на практика никой не знае къде са. Самолетът се чупи и не може да предава сигнали. Оказват се двамата, сами, насред ледена пустош, заедно с едно куче, в не по-малко окаяно състояние от тях, с минимални провизии.

Ашли е в по-тежко състояние от двамата. Кракът й е счупен в бедрената кост, което я прави напълно обездвижена и зависеща от Бен, който за щастие е не само лекар, но и любител катерач, който – каква случайност – се връща именно от едно такова планинско изкачване, затова в себе си носи материали, които им помагат да се справят с положението. Освен това той привързва раните и знае какво да прави в планинска среда, макар че този случай е малко по-различен от това, на което обичайно е свикнал, освен това не могат да мръднат. Слабата надежда, че може все пак някой да ги намерили или види там, също е фактор, който ги задържа на мястото на катастрофата доста дълго.

През цялото време ние четем историята през погледа на Бен Пейн. Той разказва случващото се. Паралелно с това, той разказва нещата, които преживява, на жена си чрез звукозаписващо устройство. Говори й, записва това, което мисли. Същевременно си припомня неща от миналото, стари случки. Така ние разбираме кой е той, как се е запознал с жена си, как е протекъл живота им, колко много я обича и се грижи за нея. Бен Пейн говори много за Рейчъл и пред Ашли, която от своя страна разказва много за годеника си Винс, за сватбата, която е изпуснала заради катастрофата, за всички планове, които са имали около нея. Ашли не губи силата на духа си, макар че е в такова положение, и вместо да хленчи, тя дори успява да задържи хумора си и да го използва, разведрявайки по този начин обстановката.

Всичко това създава впечатлението, че и двамата са силно влюбени в половинките си, което улеснява комуникацията помежду им. Заедно преминават през едно огромно изпитание за физиката и духа. Трябва да се борят с природата и законите на собствената си физика, за да се справят с тежките условия, в които са изпаднали. Намират се на 4000 м надморска височина, насред ледена пустош, на минусови температури, сами, без храна. И никак не помага фактът, че и двамата са ранени, но за разлика от Бен, Ашли не може да помръдне без неговата помощ. Така тя се оставя изцяло на неговите грижи и дори го оставя той да взема всички решения – сякаш това, че е обездвижена означава, че не би могла да измисли решение на проблема (или защото е жена и мъжът трябва да се справи с трудната ситуация сам, защото това правят мъжете??).

И двамата обаче съумяват да запазят присъствие на духа и дори да се шегуват – та какво друго им остава? Нека не забравяме и кучето, което е част от групата и заедно с тях се опитва да оцелее, което означава, че Бен трябва да се грижи и за него.

Това, което не ми хареса, е че образите са твърде идеализирани и всичко е толкова съвършено банално. Бен Пейн е „идеалният“ мъж – поемащ отговорност, грижовен (съвсем удобно той е лекар и катерач), но най-вече безусловно обичаш и романтичен. Той толкова силно обича жена си, че в бедственото положение, в което се намира, всеки ден отделя време да й разказва истории, същевременно обаче мисли и намира решения за всичко наоколо. Като започнем с намирането на частния самолет, през това как да намерят храна, дали да се преместят, в коя посока да тръгнат и т.н. От друга страна, Ашли и Рейчъл много си приличат. И двете са стройни, високи, с мускулести тела, и двете обичащи да тичат, независимо професионално или не, и двете са с добро чувство за хумор, но най-вече, те са много красиви (на моменти се чудех дали наистина става въпрос за различни жени). Представена е също „идеалната“ любов, преминала през изпитание. Мъжът лекува болките си, жената точно за такъв мъж си е мечтала винаги.

И така, постепенно, двамата се сближават все повече, същевременно търсейки начин да се измъкнат от това неизгодно положение, справяйки се всеки според възможностите си. Разкриват се все повече един на друг и това, в крайна сметка, им помага да оцелеят.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s