Nocturnal Animals (2016) / „Хищници в мрака“

Като филм беше сравнително интересен, макар че не беше кой знае колко вълнуващ, нито пък имаше някакви напрегнати моменти или нещо такова – поне това очаквах. Това обаче, което разбрах, без да съм чела книгата, е че са променили някои неща, при това за добро, което рядко се случва при екранизациите. Освен това филмът е сниман доста хубаво, което му дава бонус точки (и заради което е стигнал до Оскарите, разбира се).

Има спойлери!

Историята е следната: една не особено щастлива жена от висшето общество, доста самотна, с мъж, който често отсъства и й изневерява, а тя го знае, получава книгата на бившия си мъж, който я е посветил на нея. Работата е там, че тя се е разделила с него преди много години, раздялата им е гадна, но в основата стои това, че тя не е вярвала в него и в способностите му на писател, а съответно и в това, че могат да имат хубаво бъдеще заедно, още повече, че тя е от висшето общество и макар да го отрича, е свикнала на съвсем различни стандарти. И така си намира новия, богат и хубав мъж, който обаче я прави нещастна. Филмът разглежда това как тя чете книгата на бившия си съпруг, същевременно ние също проследяваме историята от книгата, докато тя започва да си припомня и неща от брака им, които са закодирани и в самата книга, наречена „Nocturnal Animals“.

На пръв поглед нищо особено, на втори също. Дори и смисълът да е в това, че той е написал книгата като метафора на брака им и изобщо на живота им заедно, аз не можах да го хвана напълно като детайли, като изключим моментите, в които тя драматично оставяше книгата и започваше да плаче, което явно индикираше, че си е спомнила нещо, а не толкова, че се е развълнувала от самите събития в книгата.

Самата история в книгата е по-интересна, макар че няма кой знае какви изненадващи елементи. Може би грешката ми е, че през цялото време разглеждах книгата като „просто една интересна история“, но не съжалявам. Убиват жената и детето на един мъж, който е преди всичко смотльо и не прави на практика нищо, за да ги защити. И след това няколко години се опитва да хване престъпниците чрез местен полицай, който се заема със случая му, и накрая е толкова отдаден на това да възцари справедливост, че приключва случая по не особено законен начин. Даже никак. Макар че за това има други причини.

Жената обаче все пак осъзнава какво е посланието на книгата и изглежда е много развълнувана от нея, като същевременно е осъзнала колко е нещастен живота й и че преди по всяка вероятност е живяла по-щастлива или поне е имала нещо смислено, за което да се хване, докато в момента такова й липсва. Затова решава, че е добра идея да си определи среща с бившия мъж, може би с надеждата, че ще могат някак да оправят нещата помежду си.

Общо взето това е цялата история. Ако трябва да я определя с две думи, те ще са „нищо особено“. И все пак е сравнително приятно за гледане, ненатоварващо и със сигурност не е досадно или твърде скучно. Ако пък някой успее да вникне по-дълбоко в метафората на историята и връзките между книгата и миналото, то вероятно ще му се стори по-интересно или дори вълнуващо. Аз просто не успях.

Реклами

2 thoughts on “Nocturnal Animals (2016) / „Хищници в мрака“

  1. Хубаво ревю. Това е моя филм на миналата година. „Nocturnal Animals“ is Art 🙂
    Не съм чела книгата, но режисурата, актьорите и създадената атмосфера във филма за мен са на много високо ниво. Пълен е с малки детайли, изпълващи голямата картина и малко по малко подсказващи какво ще се случи в следващите сцени.
    Определено го смятам за недооценен, но все пак, няма как на всички да се хареса 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s