A Dog‘s Purpose (2017) / „Кучешки живот“

Филмът разказва необикновената история на едно куче, специално не повече от всяко едно друго, но уникално по свой собствен начин. Засяга важни въпроси, които ние си задаваме често, но те са разгледани от гледната точка на кучето Бейли, което приема различни форми, защото… се преражда. Може би като всички нас, а може би като никого. Бейли обаче си спомня всичко от старите си животи, той знае през какво преминава, знае кога животът започва отново – тогава, когато се появява в света като малко, сляпо кученце, заобиколено от братчета и сестричета и грижовна майка, и той всеки път казва „Ето, пак се случва“. Пита се обаче защо това се случва.

Той е Бейли, защото името му дава малкото момче Итън, което го открива и го спасява от почти сигурна смърт. Това е и животът, който изглежда за него има най-много смисъл и който е оставил най-сериозен отпечатък върху него. А Бейли през цялото време търси смисъла на живота. Дали е играта? Или храната? Или има нещо друго, нещо много по-важно? С Итън изживяват прекрасни години, двамата са изключително близки и постоянно са заедно и се подкрепят един друг. Кучето винаги се опитва да му помогне и изглежда това му се струва по-смислено от всичко останало. Ако Итън е тъжен, трябва да го развесели. Ако Итън се стеснява да заговори момичето, Бейли взима нещата в свои ръце. Връзката между двамата е много силна и когато кучето умира, то е с мисълта, че Итън е тъжен, но не може да направи нищо, за да му помогне.

Преражда се отново, и отново, и отново. Във всичките си животи изглежда намира друг смисъл, защото са все различни и той самият има различна роля и функция. Но вътрешно си остава Бейли, кучето на Итън, и никога не забравя това.

А накрая сетивата му го отвеждат до мястото, с което се чувства най-свързан. Обширните поля, кучето-кон, Итън. Намира го и въпреки че са минали толкова години и толкова животи, кучето не го е забравило. Нито е забравило, че неговата задача е да помага на своя човек, затова го прави отново, когато вижда, че Итън е все още толкова тъжен и самотен. А достигнал до прозрението, че да си самотен е най-лошото нещо на света, Бейли се заема да промени това за своя човек. И настоява да му покаже, че това е той, въпреки че изглежда по съвсем различен начин, все пак си е същият Бейли и че най-накрая го е открил отново. Момчето, което си е осиновил преди толкова животи.

Това е очарователна история за смисъла на живота, погледнат от различен ъгъл, но стоящ като също толкова съществен и важен проблем като за всеки от нас. Чрез погледа на кучето се разкриват историите на други хора, които в известен смисъл също търсят смисъла на живота или са го открили. История за приятелството, което понякога е толкова силно, че може да продължава и в следващите животи. И за любовта, която понякога остава завинаги и годините нямат значение. А също и за това, че душите не се забравят, независимо колко животи минават.

Трогателна, тъжна, забавна, прекрасна – всичкото това е тази история. Заключението, до което Бейли достига накрая е, че най-важното в живота е да си тук и сега, за да помагаш, да подкрепяш. Просто да си ти, където си нужен.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s